Georganiseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Molengeek wordt ook wel eens het ‘Silicon Valley’ van België genoemd omdat het de Brusselse wieg van de technologie is. Bovendien is het ook een mooi voorbeeld van een succesverhaal: Molengeek is opgericht door Ibrahim Ouassari, een vroegtijdige schoolverlater uit Molenbeek, die dankzij zijn passie voor computers een multi-ondernemer werd. Deze Brusselse organisatie heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld: de technologiesector toegankelijk maken voor iedereen, vooral jongeren, door opleidingen, begeleiding, coaching en bedrijfsstages aan te bieden. Molengeek is dé referentie geworden in de digitale sector en breidt zijn partnerschappen uit in zowel de particuliere sector (Google, Proximus, PWC, enz.) als de overheidssector. Cyberbeveiliging, computerprogrammering, kunstmatige intelligentie of digitale marketing: 93% van de deelnemers die een opleiding bij Molengeek afronden, starten een bedrijf of vinden een baan.
Dankzij deze uitstekende resultaten heeft Molengeek niet alleen naam gemaakt in België, maar ook internationaal. Zo zijn ze ook vertegenwoordigd zijn in Nederland, Italië en Marokko.
Hoe slaagt Molengeek erin om jongeren uit achterstandswijken aan te trekken, op te leiden en succesvol aan het werk te krijgen, vooral wanneer ze geen aansluiting vinden bij openbare instellingen?
In het Brussels Gewest is er per tien laaggeschoolde werkzoekenden slechts één beschikbare vacature voor laaggeschoold werk. In deze context speelt opleiding een absolute sleutelrol. Tijdens dit bezoek krijgt u de gelegenheid om de positieve effecten van de opleiding te ervaren, namelijk het succesvol aan het werk helpen van jongeren in een gemeente met één van de hoogste werkloosheidspercentages in het Brussels Gewest (21,6%).
Tijdens dit bezoek krijgt u de kans om te ontdekken hoe Molengeek in slechts enkele jaren is uitgegroeid tot een prominente speler in het digitale opleidingslandschap en hoe het erin slaagt het zelfvertrouwen van vroegtijdige schoolverlaters te herstellen, alsook hun vertrouwen in de maatschappij in het algemeen te vernieuwen.
Bovendien heeft dit bezoek als doel het Brusselse opleidingsbeleid en de doelstellingen van minister Bernard Clerfayt voor de ontwikkeling van de vaardigheden van de Brusselaars te presenteren.
Deze hands-on ervaring biedt de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de schermen van een internationaal gerenommeerd opleidingscentrum, terwijl u kan luisteren naar de verhalen van voormalige deelnemers die een opleiding bij Molengeek hebben gevolgd. Dit bezoek is gekoppeld aan de sessie ‘Een visie ontwikkelen over de toekomstige vaardigheidsbehoeften.’
“Niets komt zomaar uit de lucht vallen, behalve sneeuw, regen en problemen.” Deze zin geeft treffend weer hoe de jongeren die begeleid worden door Art2Work zich voelen.
Brussel, de hoofdstad van het land, kampt met een bijzonder hoog armoedecijfer en biedt tegelijkertijd talrijke kansen op het gebied van hooggeschoold werk. In deze context blijft toegang tot werk voor bepaalde jongeren een uitdaging. Discriminatie is een vaak voorkomend obstakel, waarbij deuren eerder dichtgaan dan openen, wat het niet makkelijk maakt om gemotiveerd te blijven. Sommige jongeren worden afgewezen, raken volledig gedemotiveerd en geven op. Deze groep staat bekend als NEET’s (not in employment, education and training).
Hoewel het NEET-percentage in het Brusselse Gewest afneemt, blijft het nog steeds op 9%. Bovendien worden bepaalde wijken sterker getroffen dan andere. Hoe kunnen we het vertrouwen herstellen bij jongeren die ontgoocheld zijn en het oneens zijn met het systeem?
Art2Work gaat actief op zoek naar jongeren die het contact met de institutionele wereld hebben verloren. De eerste stap om hun zelfvertrouwen te herstellen, is hen eraan herinneren dat ze inherent talent hebben. “Werken is een kunst waarin iedereen kunstenaar kan zijn” is dan ook de filosofie van Art2Work.
Deze non-profitorganisatie in Brussel begeleidt jongeren tussen 18 en 30 jaar bij hun persoonlijke ontwikkeling en carrièreplanning.
Art2Work excelleert in het begeleiden van jongeren in hun persoonlijke ontwikkeling, waardoor de jongeren in staat zijn hun eigen verhaal te schrijven. Dat doen ze door gebruik te maken van hun verbeelding, sterke punten, een positieve houding, het aanleren van nieuwe codes en herwonnen zelfvertrouwen.
Tijdens dit bezoek ontdekt u hoe Brussel zich inzet voor de Brusselse jeugd door middel van onconventionele coaching die specifiek afgestemd is op jongeren. Bij Art2Work zijn er geen traditionele klaslokalen, maar open ruimtes waar iedereen zijn of haar soft skills kan ontwikkelen (een aspect waar bedrijven steeds meer waarde aan hechten) voordat ze aan een beroepsopleiding beginnen.
Tijdens uw bezoek kunt u in gesprek gaan met jonge mensen die op zoek zijn naar zinvolle ervaringen. U zal niet alleen horen welk pad ze hebben afgelegd, maar vooral getuige zijn van hun vastberadenheid om werk te vinden en samen mee te bouwen aan de maatschappij.
Dit bezoek illustreert hoe belangrijk het is om iedereen, vooral jongeren, in staat te stellen de nodige vaardigheden te ontwikkelen voor nieuwe kansen, zeker in een dynamische regio als Brussel.
Art2Work is een project dat uitstekende resultaten bereikt voor jongeren uit kansarme milieus in Molenbeek.